Shisha elimdeki sigarayı bir kibrit ile yaktı. Ancak bu işlerde pek bilgili olmadığım için sigaranın ateşi tahmin ettiğim gibi öylece yanmıyormuş. Ağzımdan sigara dalını aldı ve ağzına götürüp içine çekerek yanmasını sağladı. Bana tekrar uzattığında aldım ve onu dinlemeye başladım. Olmamış gibi davranmadığını, zaten bir çok kere yaptığı için hepsine kafa yoramayacağını söyledi. Olmuş ve bitmişti. Hala yüzümdeki endişeyi yok edemiyordum. Kimse görmediyse olmuştu ve bitmişti. Shisha benden çok farklı bir kişiliğe sahipti. Bunu anlamak için dahi olmaya gerek yoktu. Acı acı baktım yüzüne. Sonra da kafamı çevirip önümdeki masaya bakmaya başladım. Benim için oldu bitti diye bir şey olmadığını ona söylemek istememiştim. Fazla takıntılıydım. O kadar çabuk unutamazdım. Shisha gibi olmak için neler vermezdim. Kafası çok rahattır kesin. Hiçbir şeyi takmamak, kendi fikirlerine güvenip onlara göre yaşamak... Ben ise kendimi çekmek zorundaydım. Her yaptığım harekette kendimi 2 kere sorgulamam gerekiyordu. Asıl düşüncelerimi söylemek yerine sürekli saklanıyordum. Tecavüzcü adamları düşündüm. Gerçekten umrumdalar mıydı? Shisha gelmese o kadına tecavüz edip beni de dövmeyecekler miydi?
Shisha konuştukça sorguluyordum düşüncelerimi. Evet, Shisha beni orada bırakıp gidebilirdi. Kimseye onun hakkında bir şey söylemezdim. Kendim yaptığımı söyleyip teslim olurdum çok büyük ihtimalle. Polisleri bir kalıba yerleştiriyor muydum? Evet. Abu gibi hayal ediyordum hepsini. Öyle olmalı diye düşünmüştüm hepsini. Shisha ise tüm ezberleri bozuyordu yanımda. Abu benimle ilk konuştuğunda fazla rol gibi gelmişti bana. İnanmamıştım. Hatta inanmak için çok uzun zaman geçmişti. Shisha'ya neden bu kadar olumluydum? İkisi de ayrı kutup gibiydi ve ben aralarındaki düzlemde bile olmadığımı düşünüyordum. Shisha yaptığım hareketlere ikiyüzlülük dediğinde rahatsız olmuş bir şekilde dönüp baktım ona. Gözlerimi kısıp ağzından çıkanları dinledim. Zayıf bir kişilik olmayı kendimin seçtiğini söylüyordu. Kafamı hafiften salladım. Kendim seçmemiştim. Ben hep zayıf bir kişiliktim. Kurtulmak istediğim de kendimdim bu yüzden.
Buranın Djurat olmadığını söyledi. Sürekli tecavüzlerin yaşandığını... Pakt yasaları Dusha için fazla itopik kalıyordu. Shisha da bu yüzden Pakt'ı umursamıyordu. Bana sorarsanız, Pakt'ı sikeyim. Djurat'ta doğduğumdan beri yüksek bir şiddet vardı. İnsanlar ırkçılık yüzünden sürekli kavga ediyor ve birbirlerini öldürüyorlardı. Pakt yasaları ne getirmişti bize? Hiçbir şey. Jekot ve diğer başkanlar sürekli Pakt'a azınlıklar bizim kardeşimiz diyordu. Pakt ise "Aaa Djurat yönetimi ne iyi!" diyip sallıyordu bizi. Sokakta dayak yiyenler, öldürülenler kimdi o zaman? Başım ağrımaya başlamıştı. Shisha dışarı çıkmak istediğinde kafamı olumlu anlamda sallayıp kalktım yerimden. Shisha aldığı iki şişeden birini bana verince alıp bir yudum aldım. Dusha sokaklarında yürümeye başladık.
Shisha bana o adamları yakalayıp teslim etsem ne olacağını söyledi. En fazla bir plaket alacağımı söyleyince "Yanlış düşünüyorsun." dedim sakince. Shisha'nın bana karşı kırıcı olmaya çalıştığını düşünmemiştim. Sonunda derin bir sohbet yaptığımız için memnundum hatta. Shisha sözlerinin sonuna gelirken elimde yanmakta olan sigarayı ağzıma götürdüm ve içime çektim. Ağzıma doldu duman. Ardından sigarayı ağzımdan çıkardım ve ağzımda dolmuş olan dumanı ciğerlerime çektim. Çekmem ile ciğerlerimde dumanı hissetmem bir oldu. İlk defa böyle bir şey yaşadığım için beklemiyordum. Bir anda öksürmeye başladım. Ağzımı elimin tersi ile kapatıp iki büklüm öksürdüm bir süre. Her öksürdüğümde ağzımdan duman çıkıyordu. Öksürmem azalınca doğruldum. İçki şişesini tutan sağ elimle dumanı uzaklaştırmak için yellerken diğer elimle de ıslanmış gözlerimi sildim. "Bu neymiş amık?" diye söylendim. Sesim kısık çıkmıştı. Garip de bir tat bırakmıştı ağzımda.
Konuşabilir duruma gelince "Bak," dedim. "Kesinlikle bir ödül düşünmedim kendime. Düşünmem de." Sadece bir plaket, bir övgü için bu tarz işleri yapacak bir adam değildim. Övülürsem utanırdım hatta. "Bencil bir niyetim olmadığını anlamalısın. Sana hakaret ettiysem, işini öğretmeye çalıştıysam da.... " Shisha'ya baktım ve içtenlikle "Özür dilerim. Alışık olmadığım şeyler yaşandı tamam mı?" Tekrar önüme dönüp derin bir nefes aldım. Ardından da verdim. Sakinleşmiş hissediyordum ama baş ağrım daha da artmıştı. Devam ettim konuşmaya. "O kadının hakları olduğu gibi, o üç adamın da hakları var. Ceza verirken bunu göz önüne almamız gerektiğini düşünüyorum sadece. Şimdi diyeceksin ki, onlar kadının hakkını ihlal ediyorlardı. Evet ama o insanlar halk. Sen ise polissin. Daha profesyonel düşünmemiz gerekiyor. Orada adamlara müdahale edemememin sebebi Pakt yasalarının beni engellemesi değildi. Evet, bir etkisi vardı. Dusha'da birisine zarar vermem gerçekten kötü olurdu ama asıl sorun..." Biraz rahatsız edici bir şey söyleyeceğim için durdum. Sol elimdeki sigarayı tekrar ağzıma götürüp içime çektim. Ciğerlerime çekmekten korktuğum için geri üfledim sadece. Bu beni öksürtmemişti. "Asıl sorun korkmamdı... Cesaret edemedim."
Re: Üç Birlik Festivali
#11Yan Çar/Podosḧi Øfinuafeme
Buraya kısa saçlı bok imzası gelecek
► Show Spoiler